«Η Σερβία θέλει οι λαοί των Βαλκανίων να ζουν φυσιολογικά, να ζουν καλά και ειρηνικά, αλλά γι αυτό χρειάζεται συμμάχους. Ο μοναδικός τρόπος οικοδόμησης του μέλλοντος στην περιοχή είναι μια για πάντα να διασφαλιστεί σταθερότητα και ειρήνη για όλους όσους ζουν και εργάζονται σε αυτή», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, από την πόλη Μπεράνε του Μαυροβουνίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος ανακηρύχθηκε σήμερα επίτιμος δημότης Μπεράνε, ευχαρίστησε για τον τιμητικό τίτλο που του απένειμε η Δημοτική Συνέλευση του δήμου και τόνισε ότι τα πρώην κοινά κράτη – μέλη, των οποίων ήταν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, δεν θα πρέπει να είναι αιτία για καχυποψίες και διχασμούς. «Ό,τι ήταν ωραίο σε αυτά τα κράτη πρέπει να έρχεται πρώτο στη σκέψη μας», είπε.

Ο Ντράγκοσλαβ Στσέκιτς, πρόεδρος της Δημοτικής Συνέλευσης του δήμου Μπεράνε, ενός από τους δήμους του Μαυροβουνίου στον οποίο ζουν διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες, υπογράμμισε ότι ο τιμητικός τίτλος απονέμεται στον πρόεδρο της Σερβίας για τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Στόχος είναι η οικοδόμηση και η διατήρηση καλών σχέσεων με τους γείτονες και των παραδοσιακών δεσμών μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας. «Εμείς, ως δήμος Μπεράνε, σε αυτό το κομμάτι θέλαμε να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση των σχέσεων με δεδομένο ότι ένα σημαντικό μέρος των πολιτών του Μπεράνε ζει στη Σερβία», δήλωσε ο κ. Στσέκιτς.

Την πρόταση απονομής του τίτλου στον πρόεδρο της Σερβίας κατέθσε ο συνασπισμός «Hello Berane» – Δημοκρατικό Μέτωπο – Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το αιτιολογικό ότι ο κ. Νίκολιτς είναι προσωπικότητα που συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στα Βαλκάνια και στη σύνδεση των λαώνσ στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο χρόνος θα δείξει ποιος πραγματικά είναι προσηλωμένος στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.

«Η Σερβία τα τελευταία τρία χρόνια έκανε συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες παρερμηνεύθηκαν ως αδυναμία. Εμείς ενεργούμε υπεύθυνα για το μέλλον της περιοχής και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια», ανέφερε ο κ. Νίκολιτς, στη διάρκεια συνάντησης με τον Μαυτοβούνιο ομόλογό του, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, ο οποίος παρέστη στην πανηγυρική συνεδρίαση της Δημοτικής Συνέλευσης του Μπεράνε.

«Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι βέβαιο ότι επέλεξαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή αναμένουμε σε αυτή την Ένωση να επικρατούν όλες αυτές οι αξίες για τις οποίες έχουν θυσιαστεί ζωές, τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της προόδου και της ανάπτυξης, την αλληλεγγύη μεταξύ λαών και κρατών», δήλωσε ο κ. Νίκολιτς.