Σε εξέλιξη βρίσκεται μαραθώνια συνάντηση του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Στη συνάντηση μετέχουν και τρεις ευρωβουλευτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα και συγκεκριμένα ο Σλοβάκος Έντουαρντ Κούκαν από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Βρετανός Ρίτσαρντ Χόουιτ από την ομάδα των Σοσιαλιστών και ο Σλοβένος Ίβο Βαϊγκλ από την ομάδα των Φιλελευθέρων, οι οποίοι είναι και οι εισηγητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματα των Βαλκανίων.

Νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χαν είχε ξεχωριστές συναντήσεις στα Σκόπια με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, Ζόραν Ζάεβ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Θάτσι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ.Χαν, στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί της ΠΓΔΜ και κυρίως ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να βρουν μία συμβιβαστική οδό, ώστε να υπάρξει απόψε μία οριστική συμφωνία που θα δρομολογήσει την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, σε συνάντηση που είχαν στα Σκόπια στις 2 Ιουνίου με τη συμμετοχή του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, συμφώνησαν κατ’ αρχάς για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που μαστίζει την ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, η συμφωνία εκείνη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη μορφή και τη θητεία μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα διοργανώσει τις εκλογές αυτές.