Η ηγεσία των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) αποφάσισε σήμερα να κηρύξει μονομερώς κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα αρχής γενομένης την 20ή Ιουλίου, όπως δήλωσε στην Αβάνα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Ιβάν Μάρκες.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που πολλοί εκτιμούσαν ότι απειλούνται από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα πεδία των μαχών τους τελευταίους μήνες.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος πάντως δεν έδωσε καμιά ένδειξη ότι θα ανταποδώσει τη χειρονομία αυτή των ανταρτών, λέγοντας ότι “απαιτούνται περισσότερα” και ότι οι FARC οφείλουν να δείξουν πως συνειδητοποιούν ότι είναι επείγον να υπάρξει αποτέλεσμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

“Με αυτό επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε μαζί με το άλλο μέρος στη διαδικασία προς μια οριστική, διμερή εκεχειρία”, δήλωσε ο Ιβάν Μάρκες στην πρωτεύουσα της Κούβας πριν από την κεκλεισμένων των θυρών διαπραγμάτευση με την κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Η κίνηση των FARC ακολουθεί την έκκληση των τεσσάρων εγγυητριών χωρών των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων (Νορβηγία, Κούβα, Χιλή και Βενεζουέλα) χθες Τρίτη να υπάρξει μια “κατεπείγουσα αποκλιμάκωση” και να ληφθούν “μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης” από τους αντάρτες και την κυβέρνηση ώστε να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος εμφύλιος πόλεμος στη Λατινική Αμερική.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης του Σάντος είχε διαμηνύσει πως οι διαπραγματεύσεις υπήρχε ενδεχόμενο να ανασταλούν λόγω της πρόσφατης αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών.

Η ηγεσία των FARC τάσσεται υπέρ μιας αμοιβαίας κήρυξης εκεχειρίας, κάτι το οποίο η Μπογοτά απορρίπτει, καθώς διατείνεται ότι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν στο παρελθόν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός για να επανεξοπλιστούν και να αναδιοργανωθούν.

Ο Σάντος-ο οποίος δηλώνει ότι θέλει να επιτευχθεί οριστική συμφωνία ειρήνης εντός του 2015-δεν έδωσε καμιά ένδειξη για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του.

«Εκτιμάμε τη χειρονομία των FARC να κηρύξουν μια μονομερή εκεχειρία αλλά χρειάζονται κι άλλα, συγκεκριμένα μια σθεναρή δέσμευση για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων», έγραψε ο Σάντος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στις διαπραγματεύσεις της Αβάνας έχει επιτευχθεί η περισσότερη πρόοδος μέχρι σήμερα στις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή 200.000 ανθρώπων κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους αφότου ξέσπασε το 1964.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Σάντος είχε διατάξει να ανασταλούν οι επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας, σε ένδειξη αναγνώρισης του γεγονότος πως οι αντάρτες τηρούσαν την εκεχειρία που είχαν κηρύξει στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αλλά η πρόοδος που είχε σημειωθεί ακυρώθηκε τον Απρίλιο, όταν ξέσπασαν νέες εχθροπραξίες και ο Σάντος διέταξε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις της κολομβιάνικης ΠΑ.

Έκτοτε, οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες με δεκάδες νεκρούς και οι FARC τερμάτισαν κι επίσημα την εκεχειρία και ξανάρχισαν επιθέσεις και δολιοφθορές, πλήττοντας ιδίως δρόμους, πετρελαιαγωγούς και υποδομές όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Χθες Τρίτη τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, τέσσερις τραυματίστηκαν και ένας κηρύχθηκε αγνοούμενους σε επιθέσεις τις οποίες οι αρχές απέδωσαν στις FARC στο νότιο τμήμα της Κολομβίας.