To Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις πέραν της σημερινής προθεσμίας της 7ης Ιουλίου με στόχο την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα «αγκάθια» που απομένουν μεταξύ τους, περιλαμβανομένης της διατήρησης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στο Ιράν, γνωστοποίησαν οι χώρες της Δύσης.

«Συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε για τις επόμενες δύο ημέρες. Αυτό δε σημαίνει ότι παρατείνουμε την προθεσμία» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής αποστολής, Μαρί Χαρφ, είπε ότι η ισχύς της προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και των χωρών της διεθνούς κοινότητας θα παραταθεί έως την Παρασκευή με στόχο να δώσουν στους διαπραγματευτές λίγες ακόμη ημέρες για να τελειώσουν τη δουλειά τους.

«Ειλικρινά ανησυχούμε περισσότερο για την ποιότητα μιας συμφωνίας παρά το γεγονός ότι ο χρόνος έχει σχεδόν εξαντληθεί, αν και επίσης γνωρίζουμε ότι οι δύσκολες αποφάσεις δεν θα γίνουν ευκολότερες με το πέρασμα του χρόνου» επισήμανε η Χαρφ.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι υπάρχει «κάθε λόγος» να πιστεύει κανείς ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία στις επόμενες «λίγες ημέρες» και ότι υπάρχει μια «κατανόηση» ότι οι περισσότερες από τις ισχύουσες κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα αρθούν.

«Υπάρχει μόνο ένα μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με τις κυρώσεις–είναι το πρόβλημα του εμπάργκο των όπλων» σημείωσε σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία επ΄ αυτού του θέματος όσο το δυνατόν συντομότερα και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το να αρθούν οι κυρώσεις στον εφοδιασμό του Ιράν με τα όπλα που απαιτούνται για την μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι ένας πολύ, πολύ σχετικός στόχος».

Είναι η τέταρτη φορά που οι εμπλεκόμενες πλευρές παρατείνουν τους όρους της προσωρινής συμφωνίας, που συνάφθηκε τον Νοέμβριο του 2013 και οδήγησε στη περιορισμένη άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τον τερματισμό της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου καθαρότητας 20%.

«Ερμηνεύουμε με έναν ευέλικτο τρόπο την προθεσμία, που σημαίνει ότι δίνουμε χρόνο, τις ημέρες που εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε, με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας» δήλωσε η Μογκερίνι, η οποία προσέθεσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά δύσκολα θέματα να επιλυθούν.

«Έχουμε εισέλθει στο δυσκολότερο, αλλά επίσης το πλέον αληθινό μέρος των διαπραγματεύσεων» προσέθεσε η Μογκερίνι.

Η ίδια επισήμανε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να φύγουν και να επιστρέψουν εκ νέου στη Βιέννη.