Η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη για πρώτη φορά από τους συγγενείς τριών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν πριν από 20 χρόνια στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όταν ολλανδοί κυανόκρανοι τους έδιωξαν από μια στρατιωτική βάση, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Η συγγνώμη ζητήθηκε έπειτα από μια διαδικασία που έλαβε χώρα για πρώτη φορά: τον Σεπτέμβριο του 2013, η Ολλανδία έγινε το πρώτο κράτος που θεωρήθηκε υπεύθυνο για πράξεις στρατιωτών του που επιχειρούσαν με εντολή του ΟΗΕ.

Τα θύματα είναι μεταξύ των σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Η υπουργός Άμυνας Ζανίν Χένις-Πλάσερτ συνομίλησε με τους συγγενείς και τους ζήτησε συγγνώμη”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία διευκρινίζει πως η συνομιλία αυτή με τους συγγενείς έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2014.

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξήγησε πως το κράτος περίμενε να διευθετηθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων πριν ανακοινώσει τη συγγνώμη.

Πράγματι το υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε σήμερα πως υπήρξε συμφωνία με τους συγγενείς, χωρίς να κάνει γνωστό το ποσό των αποζημιώσεων. Η Ολλανδία, όπου το ζήτημα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2014 πως οι συγγενείς θα αποζημιωθούν με 20.000 ευρώ καθένας.

Το Σεπτέμβριο του 2013 το ολλανδικό εφετείο έβαλε τέλος σε μια δικαστική μάχη που διήρκεσε περισσότερο από δέκα χρόνια ενώπιον της ολλανδικής δικαιοσύνης, αποφαινόμενο πως η Χάγη ευθύνεται για τον θάνατο των τριών ανδρών.

Οι ολλανδοί κυανόκρανοι του τάγματος Dutchbat ήταν το 1995 υπεύθυνοι για την προστασία του θυλάκου της Σρεμπρένιτσα.

Ελαφρά οπλισμένοι και ολιγάριθμοι, δεν αντιστάθηκαν στα στρατεύματα του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος δικάζεται για γενοκτονία στη Χάγη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι τρεις Μουσουλμάνοι που σκοτώθηκαν ήταν ο πατέρας και ο αδελφός ενός διερμηνέα που εργαζόταν για το Dutchbat, καθώς και ένας ηλεκτρολόγος που εργαζόταν για τους ολλανδούς κυανοκράνους.

Τον Ιούλιο, η δικαιοσύνη αποφάνθηκε εξάλλου πως οι ολλανδοί στρατιώτες δεν έπρεπε να είχαν απομακρύνει πάνω από 300 άνδρες βόσνιους πρόσφυγες οι οποίοι είχαν καταφύγει στην ολλανδική στρατιωτική βάση κοντά στη Σρεμπρένιτσα, στο Ποτοτσάρι.

Το ολλανδικό κράτος, το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνο για τον θάνατο αυτών των 300 ανθρώπων, άσκησε έφεση.

Το 2002, η ολλανδική κυβέρνηση είχε παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης στην οποία υποστηριζόταν πως το κράτος έφερε μέρος της ευθύνης για την τραγωδία της Σρεμπρένιτσα.