Επεισόδια σημειώθηκαν στο Ιράν κατά τη δεύτερη επέτειο από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές που ανέδειξαν και πάλι τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ωστόσο οι κινητοποιήσεις επισκιάστηκαν από τον ξαφνικό θάνατο του διαφωνούντα δημοσιογράφου Ρεζά Χοντά Σαμπέρ από καρδιακή προσβολή, ενώ βρισκόταν σε πολυήμερη απεργία πείνας.

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε «σιωπηρή διαμαρτυρία» εναντίον της κυβέρνησης. Διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί στην κεντρική και στη νότια Τεχεράνη. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Βαλί-Ασρ, που διαπερνά την πρωτεύουσα και πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά λόγω του φόβου ότι θα ξεσπούσαν συγκρούσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, όπως και μέλη της δύναμης εθελοντών Μπασίτζ.

Σύμφωνα με ιστοτόπους της αντιπολίτευσης υπήρξαν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης αλλά και στην πλατεία Βαλί Ασρ. Κατά τις ίδιες πηγές υπήρξαν συλλήψεις «εκατοντάδων διαδηλωτών».

Ωστόσο η επέτειος στιγματίστηκε από το θάνατο του 54χρονου δημοσιογράφου Σαμπέρ ο οποίος εξέπνευσε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης όπου μεταφέρθηκε από τη φυλακή Εβίν. Βρισκόταν σε απεργία πείνας για 10 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «ύποπτο» θάνατο της διαφωνούσας Χαλέχ Σαχαμπί στην κηδεία του πατέρα της αυτό το μήνα.

Η αδελφή του Σαμπέρ  επιβεβαίωσε το θάνατό του. Ο Σαμπέρ ήταν μέλος ενός εθνικιστικού κινήματος και είχε φυλακιστεί μετά τις διαδηλώσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών το 2009.