«Ο νέος ρωσικός αγωγός αερίου πρέπει να συνάδει με τη νομοθεσία της Ε.Ε.»

Τι λέει η Κομισιόν για τον Nord Stream


ΚΟΣΜΟΣ
16:41
19/06/2015
«Ο νέος ρωσικός αγωγός αερίου πρέπει να συνάδει με τη νομοθεσία της Ε.Ε.»
loading

Η σχεδιαζόμενη επέκταση του αγωγού Nord Stream, που μεταφέρει ρωσικό αέριο προς τη Γερμανία, πρέπει να συνάδει με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι εργάζεται για να διατηρήσει το ρόλο της Ουκρανίας ως σημαντικού διαμετακομιστικού κέντρου.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η Royal Dutch Shell και οι επί μακρόν αγοραστές του αερίου της στην Ευρώπη -η γερμανική E.ON και η αυστριακή OMV- συμφώνησαν να κατασκευάσουν δύο νέους αγωγούς αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική θάλασσα προς τη Γερμανία.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αντιβαίνει στις προσπάθειες της Κομισιόν να συνεργαστεί με άλλους παρόχους εκτός της Ρωσίας και να δημιουργήσει μια ισχυρή ενεργειακή ένωση βασισμένη στη στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 κρατών-μελών και την καταμερισμό των διαθέσιμων προμηθειών. Η Ρωσία παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας της ΕΕ.

Η Κομισιόν είπε ότι θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση σχετικά με την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ που εμποδίζει τους παρόχους να αποκτούν κυρίαρχο ρόλο στην αγορά και θα συνεχίσει να εργάζεται με την Ουκρανία ως «μια σημαντική αξιόπιστη διαμετακομιστική χώρα».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι νέοι αγωγοί πρέπει να κατασκευαστούν σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ ενώ η ίδια θα είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού», ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Κομισιόν επανέλαβε ακόμα τη δέσμευσή της να αναζητήσει διαφορετικούς προμηθευτές αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της μεγαλύτερης χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αν και η εγχώρια ευρωπαϊκή παραγωγή αερίου αναμένεται να μειωθεί, μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται μόνο το 57% περίπου της ρωσικής δυναμικότητας προς την ΕΕ, ανέφερε η Κομισιόν.

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει