Σοκαρισμένη παραμένει η κοινότητα του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα μετά το αιματοκύλισμα σε εκκλησία αφροαμερικανών με εννέα νεκρούς αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Οι πληροφορίες για την τύχη του δράστη, ο οποίος άνοιξε πυρ στην εκκλησία προκαλώντας χάος, παραμένουν συγκεχυμένες καθώς αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση πως έχει συλληφθεί, ωστόσο φαίνεται πως έχει διαφύγει και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανρθωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Ο λευκός άνδρας, ηλικίας 21 ετών, που φορούσε φούτερ, τζιν παντελόνι και μποτάκια, αναζητείται από την αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στο Twitter. Η αστυνομία νωρίτερα έθεσε υπό κράτηση έναν άνδρα που κρατούσε σακίδιο και φωτογραφική μηχανή, αλλά στη συνέχεια οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να αναζητούν τον νεαρό λευκό άνδρα.

«Είναι μια τραγωδία που καμία κοινότητα δεν θα πρέπει να ζει… Θα κάνουμε τα πάντα να βρούμε τον δράστη, να τον πιάσουμε, να διασφαλίσουμε πως δεν θα βλάψει κανέναν άλλο…», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Τσάρλεστον Gregory Mullen, μιλώντας για «έγκλημα μίσους». «Δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπινος νους ότι κάποιος στην κοινωνία μας σήμερα θα μπει μέσα σε μια εκκλησία όταν άνθρωποι προσεύχονται και θα τους σκοτώσει».

Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WCSC, το FBI βρίσκεται στην περιοχή ενώ ελικόπτερο εξοπλισμένο με προβολέα πετά πάνω από την περιοχή.

«Μόνο οδύνη προκαλεί η ανείπωτη αυτή τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε αυτή την πλέον ιστορική εκκλησία. Ένα κακό και μισητό πρόσωπο πήρε τις ζωές πολιτών, οι οποίοι είχαν έρθει για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν μαζί», δήλωσε ο δήμαρχος του Τσάρλεστον Τζο Ράιλι.

«Είναι πολύ άσχημα, είναι ένα πολύ άσχημο σκηνικό», δήλωσε ο πάστορας Thomas Dixon. «Όπως φαίνεται ο δράστης απλώς μπήκε στην εκκλησία και άνοιξε πυρ».

Η επίθεση έγινε στην Αφρικανική επισκοπική εκκλησία Εμμανουήλ των Μεθοδιστών, την παλαιότερη εκκλησία αφρικανών μεθοδιστών στον αμερικανικό νότο. Δημιουργήθηκε το 1816 όταν αφροαμερικανοί, μέλη της Επισκοπικής Εκκλησίας Μεθοδιστών του Τσάρλεστον, σχημάτισαν τη δική τους.

Έξι χρόνια αργότερα ένας από τους ιδρυτές της βρέθηκε μπλεγμένος σε σχέδιο εξέγερσης σκλάβων αλλά δεν καταδικάστηκε. Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης αυτής, η εκκλησία κάηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε το 1834.

Αρκετοί άνδρες στέκονται κυκλικά μπροστά από ένα ξενοδοχείο κοντά στην εκκλησία. «Προσευχόμαστε για τις οικογένειες, έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους», είπε ο αιδεσιμότατος Τζέιμς Τζόνσον, ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων στο Τσάρλεστον, κατά τη διάρκεια της προσευχής τους.

Δείτε τις φωτογραφίες

ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ charleston06 ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ charleston10 ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ charleston13 ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ