Την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κούβας αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου η κυβέρνηση Ομπάμα με μια συμφωνία που θα ορίζει το άνοιγμα των πρεσβειών, μετά από πέντε δεκαετίες και πλέον κατά τις οποίες οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αμερικανικές πηγές, οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί ως την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι να επισκεφθεί την Αβάνα για μια τελετή έπαρσης σημαίας και την αναβάθμιση του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ σε κανονική πρεσβεία, κατά τις πηγές αυτές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αφότου ανακοινώθηκε μια σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν διευθετηθεί σχεδόν όλες οι διαφορές που απέμεναν και οι διαπραγματευτές τους εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μπορούν να επιλυθούν και τα τελευταία ζητήματα που προκαλούν πηγές, σύμφωνα με πολλές, συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Βέβαια το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφές, καθώς το πρόγραμμα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας—ο οποίος μόλις έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί μετά το κάταγμα που υπέστη κάνοντας ποδήλατο στη Γαλλία—είναι βεβαρημένο, ιδίως λόγω των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα σημάνει την είσοδο της διαδικασίας εξομάλυνσής τους σε νέα φάση. Η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει με αργό ρυθμό, κυρίως λόγω των διαφωνιών για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα. Το εμπάργκο των ΗΠΑ εξάλλου θα συνεχίσει να παραμένει σε ισχύ, αφού μόνο το Κογκρέσο μπορεί να το άρει.

Κατά τις πηγές, η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να ενημερώσει και τυπικά το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να ανοίξει ξανά την πρεσβεία στην Αβάνα εντός δύο εβδομάδων. Βάσει του νόμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποχρεούται να ειδοποιεί το Κογκρέσο τουλάχιστον 15 ημέρες πριν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η κυβέρνηση της Κούβας πιθανόν πρόκειται να ενεργήσει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ανοίγοντας επίσης πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και ανακοινώνοντας επίσημα την αποκατάσταση των διμερών δεσμών, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Δεν είναι πάντως ακόμη σαφές πόσο σύντομα οι δύο κυβερνήσεις θα διορίσουν και θα τοποθετήσουν πρεσβευτές.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για να μετατραπεί το Γραφείο Συμφερόντων της στην Ουάσινγκτον σε κανονική πρεσβεία, στήθηκε ένα μεγάλο κοντάρι σημαίας στην αυλή του κτιρίου την περασμένη Τετάρτη. Η έπαρση της ίδιας της σημαίας πάντως δεν θα γίνει πριν την επίσημη ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων.

Ο Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δεσμεύθηκαν για την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων την 17η Δεκεμβρίου. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στον Παναμά στα τέλη του Απριλίου.

Η Κούβα αφαιρέθηκε και τυπικά από τον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, κατά την Ουάσινγκτον, στα τέλη του περασμένου μήνα, κάτι που αποτέλεσε ένα κρίσιμο βήμα για την επαναπροσέγγιση, 54 χρόνια αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, επιβάλλοντας παράλληλα εμπάργκο.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κούβας επέλυσαν σχεδόν όλα τα ζητήματα και απομένουν μερικά ήσσονος σημασίας θέματα στα οποία συνεχίζουν να καταγράφονται διαφωνίες μετά τον πιο πρόσφατο γύρο συνομιλιών σε ανώτερο επίπεδο τον Μάιο στην Ουάσινγκτον, ανέφεραν οι πηγές.

Ένα από τα βασικά εμπόδια που απομένουν είναι η απαίτηση της Ουάσινγκτον να δοθεί σχετική ελευθερία κίνησης για τους διπλωμάτες των ΗΠΑ στη νήσο, κατά το υπόδειγμα όσων ισχύουν σε χώρες όπως είναι η Ρωσία και το Βιετνάμ. Η Αβάνα έχει εγείρει επίσης ενστάσεις για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για δημοσιογράφους και πληροφορικούς στο Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα.

Οι διαπραγματεύσεις το τρέχον διάστημα επικεντρώνονται στη διευθέτηση ζητημάτων όπως το πόσα εμπορευματοκιβώτια θα επιτραπεί να μεταφερθούν στην Αβάνα για την ανακαίνιση της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, κατά τις ίδιες πηγές.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι λιγοστές οι πιθανότητες οι πιο σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης Κάστρο στο αμερικανικό Κογκρέσο να καταφέρουν να εμποδίσουν την αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση της Κούβας επίσης δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.