Καμία πρόταση από τις παγκόσμιες δυνάμεις δε θα μπορούσε να πείσει το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις των πυρηνικών του Ιράν, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ ότι ακολουθεί τις διαταγές της Ουάσιγκτον και ότι τα σχόλια του δεν έχουν «αξία όσον αφορά το διεθνές δίκαιο».

«Με τις διαταγές των ΗΠΑ, η ΙΑΕΑ έγραψε ορισμένα πράγματα σε μία αναφορά τα οποία λέει ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της υπηρεσίας. Αυτά δεν έχουν αξία σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο και εκτός από το ότι πλήττουν την φήμη της υπηρεσίας δεν θα έχουν άλλη επίδραση», ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ «όσο αυτή κινείται βάσει της διεθνούς δικαίου».

Ο Ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στο παλαιστινιακό ζήτημα, δηλώνοντας ότι το Ιράν τάσσεται υπέρ μιας «παλαιστινιακής κυβέρνησης σε όλο το έδαφος της Παλαιστίνης».

«Μία παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να εγκαθιδρυθεί σε ολόκληρο το έδαφος της Παλαιστίνης και οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να επιστρέψουν στο έδαφός τους» δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ είναι ένας «καρκινικός όγκος» που έπρεπε να έχει αφαιρεθεί από την περιοχή.

Σχετικά με το Πακιστάν, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να σαμποτάρουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του προκειμένου να αποδυναμώσουν την χώρα και στη συνέχεια να επέμβουν σε μόνιμη βάση.

«Έχουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διεξάγουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Πακιστάν για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση και τον λαό και έτσι να προετοιμάσουν μία μαζική παρουσία τους στην χώρα», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργάνων» για να δικαιολογήσουν μία τέτοια παρουσία, ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

Ακόμη, ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι το Ιράν θα προτείνει σύντομα ένα «σχέδιο» για την επίλυση του προβλήματος στο Μπαχρέιν, απευθύνοντας έκκληση για διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού.