O SpY είναι ένας από τους παλαιότερους και γνωστότερους street artists από την Αυστραλία. Τα πρώτα του graffiti τα έκανε στα μέσα τις δεκαετίας του ’80 στους δρόμους της Μαδρίτης και πολύ σύντομα άρχισε να διερευνά καινούριες μορφές καλλιτεχνικής επικοινωνίας στους δρόμους.

Αντιμετωπίζοντας τα αδρανή αστικά στοιχεία σαν μια παλέτα υλικών που ξεχειλίζουν από δυνατότητες, τόσο με χιούμορ όσο και με ειρωνεία παρεμβαίνει επάνω τους θέλοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον των περαστικών, να τους ξαφνιάσει, να τους προβληματίσει και να τους δώσει τροφή για σκέψη.

Τα μικρά ή μεγάλα installations του και τα stencils του, είναι μια παρένθεση στην καθημερινότητα του «υπνωτισμένου» κατοίκου μιας μεγαλούπολης που σκοπό έχουν να ταρακουνήσουν τις ισορροπίες του. Μια μικρή νότα διαφορετικότητας επάνω σε απρόσμενα σημεία, ένα μικρό πολύχρωμο ερέθισμα για εκείνους που αντιμετωπίζουν τη γκρίζα ζωή της πόλης.

Κρυμμένα σε γωνίες, εναρμονισμένα με το περιβάλλον ή εντυπωσιακά και φανταχτερά σχολιάζουν την αστική πραγματικότητα και προσπαθούν να αναπτύξουν νέες μεθόδους επικοινωνίας ή να χαρίσουν απλά μερικά σκόρπια χαμόγελα.

Τα έργα του, ετοιμάζονται στο εργαστήριό του, και στην συνέχεια τοποθετούνται σε στρατηγικά σημεία στους δρόμους.
Εκτός από μεμονωμένες παρεμβάσεις, κατά καιρούς έχει δημιουργήσει και θεματικά projects όπως το «Public Art» όπου με χιουμοριστικό τρόπο προσέδιδε μια διαφορετική νότα στα αγάλματα διάφορων πόλεων, το «Signs» όπου τοποθετούσε ασυνήθιστες ταμπέλες στους δρόμους, το «Dyschromatopsia» που απευθυνόταν στα άτομα που πάσχουν από δυσχρωματοψία, το installation «For Security Reasons» όπου έστρεφε τις κάμερες ασφαλείας των δρόμων σε απρόσμενα σημεία, και το «It Wasn’t SpY» όπου ειρωνευόταν την δημοτικότητά του και αυτοσαρκαζόταν, τοποθετώντας αφίσες ή πανό με ευφάνταστα μηνύματα σε διάφορα σημεία, έχοντας σαν κεντρικό σλόγκαν το «It Wasn’t SpY!».

Πηγή: fridge