Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς εξακολουθεί να τελεί υπό την κράτηση των σέρβων αξιωματούχων και η έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, δήλωσε ο σέρβος αναπληρωτής εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς.

«Πρέπει να εξεταστεί από δικαστή που έχει αναλάβει την έρευνα, να του παρουσιαστεί το κατηγορητήριο, έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην εντολή έκδοσης», διευκρίνισε ο Βέκαριτς.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Σερζ Μπράμερτζ επεσήμανε σήμερα ότι η Σερβία «εκπλήρωσε μία από τις διεθνείς της υποχρεώσεις» με τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και σημείωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό αυτό για τα θύματα».

«Με τη σύλληψη του Μλάντιτς η Σερβία εκπλήρωσε μία από τις διεθνείς της υποχρεώσεις, η οποία ήταν η σύλληψη των φυγάδων», σημείωσε ο Μπράμερτζ.

«Είναι πολύ σημαντικό για τα θύματα», προσέθεσε.

«Θα πρέπει να δούμε πότε θα προσαχθεί στη Χάγη, δεν το ξέρουμε ακόμη», διευκρίνισε εξάλλου ο Μπράμερτζ, προσθέτοντας κι αυτός ότι ο Μλάντιτς «θα πρέπει να παρουσιαστή ενώπιον του δικαστή σήμερα το απόγευμα».

«Έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση», σημείωσε προσθέτοντας ότι «το θέμα βρίσκεται στα χέρια των Σέρβων».