Ακυβέρνητο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 320 μετανάστες διέσωσε τη νύχτα ακταιωρός του στρατού της Μάλτας. Προέρχονταν κυρίως από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και το Μάλι και οι περισσότεροι εργάζονταν στη Λιβύη και εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

Οι διασωθέντες επέβαιναν σε ένα ξύλινο ψαροκάικο μήκους 20 ποδών, το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη και είχε αρχίσει να παρασύρεται ακυβέρνητο. Μετά τη διάσωσή τους μεταφέρθηκαν στη Μάλτα.

Η επιχείρηση της διάσωσης ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από πλευράς της ΕΕ, ότι τα κράτη-μέλη της συμφώνησαν να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση 323 προσφύγων που είχαν καταφύγει στη Μάλτα.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης πληρώθηκε από τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και τη Δανία καθώς και από τα μη μέλη της Ένωσης, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάϊν.

Το σχέδιο εκπονήθηκε έπειτα από τις έντονες εκκλήσεις αλλά και τις διαμαρτυρίες της Βαλέτα, ότι η κρίση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχει προκαλέσει κύμα προσφύγων το οποίο είναι πλέον αδύνατο να το διαχειριστεί ένα μικρό νησί όπως η Μάλτα.

Υπάρχουν ήδη περίπου 3.000 πρόσφυγες που είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας στο έδαφός της.