Οικονομικό σκάνδαλο απασχολεί αυτές τις μέρες την έδρα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στην Κωνσταντινούπολη, όπου πρώην υπάλληλος κατηγορείται για υπεξαίρεση 760 χιλιάδων ευρώ, υπό μορφή δανείου που πήρε από την τουρκική τράπεζα «Ζιραάτ», για λογαριασμό του Οργανισμού.

Πρόκειται για τον λογιστή Αλί Χαλντούν Σουνέρ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ», η υπόθεση διαρκεί εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2009 ο Σουνέρ πήρε δάνειο ύψους 1,7 εκατομμυρίου λιρών Τουρκίας (περίπου 760 χιλιάδες ευρώ) από την τράπεζα «Ζιραάτ» για λογαριασμό του Οργανισμού, δίχως να υπάρχει σχετική απόφαση.

Στη συνέχεια μετέφερε σταδιακά το ποσό σε δικούς του προσωπικούς λογαριασμούς, ενώ παράλληλα έκανε ο ίδιος την αποπληρωμή. Το Φεβρουάριο του 2010 όμως δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του στον Οργανισμό. Έτσι, όταν ο ΟΣΕΠ έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από την τράπεζα, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο. Μετά από όλα αυτά, ο Σουνέρ συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή στις 13 Μαρτίου 2010.

Η «Ταράφ» στο σχετικό δημοσίευμά της το περασμένο Σάββατο έγραψε ότι τη σχετική συνεδρίαση του Πρώτου Κακουργιοδικείου στο Πέρα της Κωνταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα, παρακολούθησαν ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, ο έλληνας διπλωματικός Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, τουρκάλα διπλωματικός, Σουμρού Νογιάν.