Η ιαπωνική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα τη σφαγή χιλιάδων ζώων που εκτρέφονταν εντός της ζώνης αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ζητώντας τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών των κτηνοτροφικών μονάδων.

«Αποφασίσαμε να ζητήσουμε από την περιφέρεια της Φουκουσίμα να προχωρήσει στη σφαγή εντός της ζώνης αποκλεισμού των 20 χλμ. λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιουκίο Εντάνο, διευκρινίζοντας ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.

«Γνωρίζουμε ότι η απόφαση είναι επώδυνη. Ωστόσο έχουμε αποκλείσει μια περιοχή όπου καθίσταται αδύνατη για τους ιδιοκτήτες η συνέχιση της εκτροφής των ζώων τους. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη σφαγή» των ζώων, τόνισε.

Χιλιάδες αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, αγελάδες, άλογα, χοίρους, πουλερικά, όταν κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Τουλάχιστον 10.000 αγελάδες αφέθηκαν χωρίς καμιά φροντίδα και μεγάλος μέρος αυτών πέθανε από την πείνα.