Άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ οι εργασίες της διάσκεψης για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί ένα νέο εξαετές πρόγραμμα βοήθειας προς της χώρες αυτές.

Παρόντες στην τελετή έναρξης της διάσκεψης, που θα διαρκέσει πέντε ημέρες, ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Οι επικεφαλής των 48 φτωχών χωρών, των χωρών δωρητών και των αρμόδιων οργανώσεων θα επανεξετάσουν το πρόγραμμα παροχής βοήθειας που υιοθετήθηκε στις Βρυξέλλες το 2004 για τις χώρες αυτές, στις οποίες το ετήσιο εισόδημα των κατοίκων τους είναι μικρότερο από 745 δολάρια.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα τονίσει ορισμένους από τους «τομείς-κλειδιά» στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Χθες στη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων των λιγότερων αναπτυγμένων χωρών, στην στήριξη του εμπορίου, στην ελάφρυνση του χρέους και στις απευθείας επενδύσεις από το εξωτερικό, καθώς και στην εισαγωγή στις χώρες αυτές σύγχρονης τεχνολογίας.