Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε σήμερα τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Χαμαόκα, καθώς βρίσκεται σε ζώνη μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Έδωσα εντολή η εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος Chubu Electric Power να σταματήσει τη λειτουργία όλων των αντιδραστήρων της στον πυρηνικό σταθμό της Χαμαόκα», δήλωσε ο Καν σε συνέντευξη Τύπου.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των κατοίκων», προσέθεσε, επικαλούμενος το σημαντικό κίνδυνο που υπάρχει για την πρόκληση σεισμού σε αυτήν την περιοχή.

Η απόφαση αυτή αφορά σε αυτό το στάδιο στο κλείσιμο των αντιδραστήρων 4 και 5, που είναι οι μόνοι που λειτουργούν σήμερα σε αυτόν τον σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νομαρχία Σιζουόκα, σχεδόν 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Παράλληλα οι ολλανδικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ίχνη ραδιενέργειας εντοπίστηκαν χθες σε εμπορευματοκιβώτιο που προερχόταν από την Ιαπωνία, στο λιμάνι του Ρότερνταμ, στη δυτική Ολλανδία, σχεδόν δύο μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή στον σταθμό της Φουκουσίμα.

Η μόλυνση από ραδιενέργεια διαπιστώθηκε κατά το πέρασμα του κοντέινερ από μια πλατφόρμα ασφαλείας, αλλά το τελωνείο καθυστέρησε να προχωρήσει στην κατάσχεσή του για έναν δεύτερο έλεγχο μεγαλύτερης ακρίβειας, σημείωσε. Το εμπορευματοκιβώτιο συνέχισε το ταξίδι του οδικώς μεταφερόμενο με φορτηγό έως τον εισαγωγέα του, μια ολλανδική εταιρεία. Ωστόσο η εταιρεία που έκανε την εισαγωγή του εμπορευματοκιβωτίου ζήτησε χθες από εταιρεία που ειδικεύεται στον έλεγχο των εμπορευμάτων στον τομέα των μεταφορών, την ιδιωτική First Safety, να μετρήσει τη ραδιενέργεια στο κοντέινερ.

Η Ε.Ε. αποφάσισε στις 15 Απριλίου να ενισχύσει τους ελέγχους για ραδιενέργεια στα πλοία που προέρχονται από την Ιαπωνία, μετά την πυρηνική καταστροφή στο σταθμό Φουκουσίμα στη χώρα αυτή λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που σημειώθηκαν στις 11 Μαρτίου.