Υπάρχει γενετικό μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή; Έτσι ισχυρίζεται μια νέα επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι μερικοί άνθρωποι είναι τελικά γεννημένοι για να ευτυχήσουν, καθώς εντόπισε ένα «γονίδιο της ευτυχίας», το οποίο κάνει τους ανθρώπους εκ γενετής πιο ικανοποιημένους στη ζωή τους. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ένα συγκεκριμένο γονίδιο (το 5-ΗΗΤ) συνδέεται άμεσα με την ικανότητα άντλησης χαράς και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς όσοι το έχουν, τείνουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προδιάθεση για ευτυχία είναι εν μέρει γενετική και ότι όσοι έχουν μια διαφορετική εκδοχή του συγκεκριμένου γονιδίου, είναι πιο πιθανό να είναι συνέχεια απαισιόδοξοι στη ζωή τους και να τα βλέπουν όλα γύρω τους μαύρα.

Το γονίδιο 5-ΗΤΤ δημιουργεί ένα μεταφορέα για τη χημική ουσία σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η νέα μελέτη πήγε ένα βήμα παραπέρα συσχετίζοντας πλέον άμεσα το εν λόγω γονίδιο με την άντληση ικανοποίησης από τη ζωή, που αποτελεί τον παράγοντα «κλειδί» για το αίσθημα της ευτυχίας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Περισσότεροι από 2.500 ενήλικες πάνω από 20 ετών ερωτήθηκαν για το επίπεδο ευτυχίας τους και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ένα αντίγραφο του «γονιδίου της ευτυχίας», είχαν 8,5% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν «πολύ ικανοποιημένοι» στη ζωή τους. Όσοι είχαν δύο «μακριά» αντίγραφα του συγκεκριμένου γονιδίου (κάθε γονέας κληρονομεί το ένα αντίγραφο στο παιδί του), είχαν 17,3% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.