Η χρηματοδότηση των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων και η διευκόλυνση των επαφών με αποσκιρτήσαντες από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών για τη Λιβύη που θα διεξαχθούν αύριο στη Ρώμη, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.

Ο Ζιπέ τόνισε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 ότι η σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην οποία συμμετέχουν χώρες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής, ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ενωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος, θα έχουν συνομιλίες για τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού.

«Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν λιβυκά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει, η αποδέσμευση των οποίων είναι δύσκολη για νομικούς λόγους», τόνισε ο Ζιπέ.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ελπίζει σε βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις δυτικές κυβερνήσεις για να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα, αλλά και για τους κρατικούς μισθούς.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι στόχος των συνομιλιών της Ρώμης είναι η εξεύρεση τρόπων για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και η διευκόλυνση της πώλησης πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Ο πόλεμος στη Λιβύη έχει οδηγηθεί σε τέλμα, αλλά ο Ζιπέ τόνισε ότι οι επιθέσεις του συνασπισμού εναντίον στόχων του στρατού στην Τρίπολη θα συνεχιστούν μέχρις ότου υπάρξει πρόοδος.

Ο γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι ένας ακόμα στόχος των συνομιλιών της Ρώμης είναι να υπάρξουν επαφές με τους αποσκιρτήσαντες από την κυβέρνηση Καντάφι και με αξιωματούχους που θέλουν να την εγκαταλείψουν.

«Υπάρχουν πολλοί αξιωματούχοι στην Τρίπολη που θέλουν να μιλήσουν. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε επαφή μαζί τους», τόνισε.

Ο γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες στις αυριανές συνομιλίες στη Ρώμη να εξετάσουν το σχέδιο του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να οργανωθεί χωριστή διάσκεψη πριν από τη συνάντηση «φίλων» της Λιβύης, μεταξύ των οποίων αποσκιρτήσαντες από την κυβέρνηση Καντάφι και διάφορες πολιτικές οργανώσεις, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, η Ιταλία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συστήσουν ένα ταμείο χρηματοδότησης των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της αναφέρει ότι η Ιταλία έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για το ταμείο αυτό, το οποίο θα είναι «υπό αμερικανική επίβλεψη και έλεγχο, αλλά τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβουν στελέχη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ταμείο θα δεχθεί περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι τα οποία έχουν παγώσει βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ. Τα έσοδα από τις καταθέσεις αυτές, στα οποία θα συμπεριληφθούν έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της ανατολικής Λιβύης, θα δοθούν στους αντικαθεστωτικούς.

«Οι ΗΠΑ και η Ιταλία είναι απ΄ό,τι φαίνεται οι πρώτες χώρες που είναι έτοιμες να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα έχει συνομιλίες για το ταμείο αυτό αύριο στη Ρώμη με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον», προσθέτει η εφημερίδα.

Στη Λιβύη, ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους εναντίον της πόλης Ζιντάν που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο εμφύλιος έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν πεζή και ακτοπλοϊκώς τη χώρα.

Σύμφωνα με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, πάνω από 40 πύραυλοι Grad έπληξαν αργά χθες την πόλη Ζιντάν, ενώ η αποστολή βοήθειας προς τη Μιζουράτα, στα ανατολικά προάστεια της οποία έχουν ξεσπάσει σύμφωνα με εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών δυνάμεων νέες συγκρούσεις, παρεμποδίζεται από πυρά πυροβολικού και νάρκες κοντά στην είσοδο του λιμανιού.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ) δήλωσε σήμερα ότι πλοίο που έχει ναυλώσει ο οργανισμός, το οποίο θα παραλάβει 1.000 αφρικανούς και ασιάτες μετανάστες εργάτες, αλλά και περίπου 40 Λίβυους τραυματίες, αγκυροβόλησε σήμερα στη Μιζουράτα.

Εκπρόσωπος του (ΟΙΜ) δήλωσε ότι το πλοίο Red Star One το οποίο είχε αγκυροβολήσει στ΄ανοικτά του λιβυκού λιμανού από το Σάββατο, καθώς οι λιβυκές δυνάμεις βομβάρδιζαν την πόλη, μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 180 τόννων.

Το πλοίο αναμένεται ν’ αποπλεύσει από τη Μιζουράτα το απόγευμα.