Η Τουρκία απομάκρυνε προσωρινά από την Τρίπολη το προσωπικό της πρεσβείας της μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν χθες Κυριακή σ’ αυτή την πόλη με στόχο πρεσβείες, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αποφασίσαμε την περασμένη νύκτα (Κυριακή), έχοντας υπόψη την κατάσταση της ασφάλειας, να απομακρύνουμε για ένα χρονικό διάστημα την αντιπροσωπεία μας από την Τρίπολη», δήλωσε ο υπουργός προς δημοσιογράφους.

Ο πρεσβευτής και το προσωπικό της τουρκικής πρεσβείας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τυνησία και είναι σώοι και αβλαβείς, υπογράμμισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η πρεσβεία θα επαναλειτουργήσει μόλις η κατάσταση το επιτρέψει.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά χθες σε κτίρια της πρεσβείας της Ιταλίας και στις κατοικίες των πρεσβευτών της Ιταλίας και της Βρετανίας στην Τρίπολη. Οι δύο χώρες συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν την επίθεση αφού μια αεροπορική επιδρομή το Σάββατο στοίχισε τη ζωή σε ένα γιο και σε τρία εγγόνια του Μουάμαρ Καντάφι.

Ο ΟΗΕ απέσυρε επίσης το προσωπικό του από την Τρίπολη μετά την εισβολή διαδηλωτών σε ένα κτίριο του οργανισμού στη διάρκεια της νύκτας.

Η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στη χώρα αυτή. Είχε κρατήσει ανοικτή την πρεσβεία της αφότου άρχισε, το Φεβρουάριο, η εξέγερση κατά του Καντάφι, και η αντιπροσωπεία της εκπροσωπούσε επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το κλείσιμο της τουρκικής πρεσβείας δεν θα επηρεάσει ωστόσο τις προσπάθειες της χώρας του να πετύχει μια διευθέτηση της σύγκρουσης στη Λιβύη.