Την τρομοκρατική επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας σε πολυσύχναστη καφετέρια στο Μαρακές του Μαρόκο καταδίκασε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον.

Η κ.Κλίντον στην ανακοίνωσή της αναφέρειότι οι ΗΠΑ, καταδικάζουν «με τον πλέον ισχυρό τρόπο», την επίθεση που «σκότωσε και τραυμάτισε αθώα θύματα».

«Εκφράζουμε την βαθύτατη συμπόνια μας, στα θύματα αυτής της άνανδρης επίθεσης και συμπαραστεκόμαστε στο λαό του Μαρόκο στις δύσκολες ώρες που περνάει», τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανίδα ΥΠ.ΕΞ.

Εντω μεταξύ οι ΗΠΑ, προσφέρθηκαν να συνδράμουν πλήρως την κυβέρνηση του Μαρόκο στην έρευνα που θα διεξάγει για το δράστη και τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην καφετέρτια Αρτζάνα, σε μια πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο του Μαρακές, που αποτελεί και τουριστικό προορισμό αφού τα μαροκινά παλάτια που φιλοξενεί συνθέτουν σημαντικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες.

Από την επίθεση εκτός από τα θύματα υπάρχουν και 20 τραυματίες που νοσηλεύονται, μερικοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση σημειώθηκε μετά από μήνες διαδηλώσεων υπέρ της εκδημοκρατικοποίησης στη χώρα, που μέχρι τώρα δεν είχαν συνδεθεί με την αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή βομβιστική επίθεση στη χώρα μετά από εκείνη που είχε σημειωθεί πριν από 8 χρόνια στο τουριστικό θέρετρο της Καζαμπλάνκα, όπου 11 βομβιστές αυτοκτονίας είχαν συμπαρασύρει στο θάνατο 33 άτομα.