Πίσω του αφήνει σήμερα τη Βόρεια Κορέα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ έπειτα από επίσκεψη τριών ημερών, σκοπός της οποίας ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κάρτερ συνοδεύεται από ακόμη τρεις πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων: την πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, την πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον και τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισαάρι.

Η ομάδα αναμένεται στη Σεούλ όπου θα έχει συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Ενοποίησης Χιούν Ιν-Ταέκ.

Στην Πιονγκγιάνγκ ο Κάρτερ και η ομάδα του συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο οποίος εκτελεί χρέη αρχηγού κράτους.

Ωστόσο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA δεν ανέφερε αν υπήρξε συνάντηση με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ ή με τον γιό του και πιθανότερο διάδοχό του Κιμ Γιον Ουν.

Η επίσκεψη της Ομάδας των «Γηραιών» είχε επίσης στόχο να αποτιμήσει την επισιτιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα που πλήττεται από χρόνια έλλειψη τροφίμων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες έχουν άμεση ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας λόγω των ανεπαρκειών της εγχώριας παραγωγής τροφίμων, των εισαγωγών και της διεθνούς βοήθειας.