Τη μήνη του προέδρου της Λευκορωσίας προκάλεσε η άρνηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να παραβρεθεί στη διάσκεψη των δωρητών για το Τσερνόμπιλ και τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 25 ετών από την πυρηνική καταστροφή εφόσον ήταν παρών και ο ίδιος.

«Όταν είσαι γουρούνι, όπως ο Μπαρόζο… Από την Πορτογαλία τον έδιωξαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ασχολούμαι με Ευρωπαίους υπαλλήλους», είπε ο Λουκασένκο καταλογίζοντας ευθύνες και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για την απουσία του από τη διάσκεψη στο Κίεβο. «Το να είσαι ελεεινός είναι σύνηθες για τη ηγεσία της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά! 

Στην επέτειο του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ, ο ηγέτης της Λευκορωσίας επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. «για μένα», είπε, «είναι ιερές ημέρες. Πάντα έρχομαι εδώ γιατί το έχω υποσχεθεί στους ανθρώπους».

Ο Λουκασένκο αναφέρθηκε και σε ξένους πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της ηγεσίας της Λευκορωσίας. «Απλά παλιάνθρωποι. Δεν θέλω να μιλήσω για όλους αυτούς τους Μπαρόζο, τα  γουρούνια, τα βόδια κλπ», είπε.