Ο Οσάµα Mπιν Λάντεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τις αµερικανικές και τις βρετανικές ειδικές δυνάµεις που βρίσκονταν πολύ κοντά στο καταφύγιό του τον ∆εκέµβριο του 2001, σύµφωνα µε απόρρητη έκθεση των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών που συνέταξαν αξιωµατούχοι στο Γκουαντάναµο και διέρρευσε στη Wikileaks.

Σύμφωνα με έγγραφο που συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2007 και βασίστηκε σε κατάθεση ενός κρατούμενου στο Γκουαντάναμο, ο Μπιν Λάντεν διέφυγε από τον ασφυκτικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων γύρω από το ορεινό του καταφύγιο χάρη στη βοήθεια ενός πακιστανού φυλάρχου και κληρικού, ο οποίος του πρόσφερε μαχητές για να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν.

Η επιτυχής απόδραση του αρχηγού της Αλ Κάιντα από την Τόρα Μπόρα θεωρείται ένα από τα βασικά λάθη που έγιναν στις αρχές της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν και παρά το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει πολλές θεωρίες για το τι συνέβη, μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για τη διαφυγή του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο.

Η επιχείρηση των Αµερικανών να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον «εγκέφαλο» των τροµοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεµβρίου στους ∆ίδυµους Πύργους της Νέας Υόρκης είχε αρχίσει τον ∆εκέµβριο και περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάµεων µε την υποστήριξη χιλιάδων αφγανών στρατιωτών είχαν περικυκλώσει τον στόχο έπειτα από 10 ηµέρες συγκρούσεων.

Βάσει των καταθέσεων που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα Wikileaks, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα και ο υπασπιστής του κατευθύνθηκαν βόρεια περνώντας µέσα από τις γραµµές των δυτικών δυνάµεων και βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι ενός οπαδού τους στην πόλη Τζαλαλαµπάντ. Εκεί ξεκουράστηκαν πριν συνεχίσουν το ταξίδι µε άλογα στην αποµακρυσµένη επαρχία Κουνάρ, όπου παρέµειναν επί 10 µήνες. Εκείνη την περίοδο διέφυγε και η οικογένεια του Μπιν Λάντεν που βρισκόταν στην Κανταχάρ. Οπως κατέθεσε ο προσωπικός οδηγός του Σαλέµ Αχµέντ Χαµντάν, ένας µαχητής που ήταν παντρεµένος µε µια από τις κόρες του «διευκόλυνε την απόδραση τριών συζύγων του Μπιν Λάντεν από το Αφγανιστάν».