Τριάντα έξι χρόνια πίσω γύρισαν τη μνήμη των Κυπρίων οι σειρήνες που ήχησαν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου στις 8.20 το πρωί.

Ήταν ακριβώς η ώρα που το 1974 εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, όταν τανκ και επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς, με την καθοδήγηση χουντικών αξιωματικών, κινήθηκαν κατά του προεδρικού μεγάρου και άλλων καίριων σημείων στη Λευκωσία και στις άλλες πόλεις.

Ο πρόεδρος Μακάριος, ο οποίος βρισκόταν την ώρα εκείνη στο προεδρικό μέγαρο, κατάφερε να διασωθεί και στη συνέχεια να φύγει στο εξωτερικό.

Με πρόσχημα το πραξικόπημα η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο πέντε μέρες μετά, στις 20 Ιουλίου 1974. Σταδιακά κατέλαβε περίπου το 40% του εδάφους της με αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμένει διχοτομημένη. 

Μνημόσυνο για τους πεσόντες τελείται σήμερα στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Παρών θα είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Αργότερα προγραμματίζεται ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ το βράδυ ο Δ. Χριστόφιας θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στους κήπους του προεδρικού μεγάρου.