Σε δικαστήριο κρατικής ασφαλείας, όπου θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες περί τρομοκρατίας, παραπέμφθηκαν εχθές 136 σαλαφιστές ισλαμιστές εξτρεμιστές, από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας.

Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν για τις συγκρούσεις της περασμένης Παρασκευής στην πόλη Ζάρκα, 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Αμάν, όπου οι αρχές κατηγόρησαν σαλαφιστές διαδηλωτές ότι εξαπέλυσαν μια “επίθεση εκ προμελέτης” με μαχαίρια, στην οποία τραυματίστηκαν 83 αστυνομικοί.

Εκατοντάδες σαλαφιστές διαδήλωσαν σε ισλαμικό τέμενος στη Ζάρκα για να απαιτήσουν την απελευθέρωση περίπου 200 ομοϊδεατών τους οι οποίοι έχουν φυλακιστεί για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι συνελήφθησαν 159 σαλαφιστές, αλλά οι 23 αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω έλλειψης στοιχείων. Η διεύθυνση δημόσιας ασφαλείας ανέφερε ότι όλοι οι προσαχθέντες σε δίκη ανήκουν στο δόγμα τακφίρ, βάσει του οποίου κατηγορούν τους υπόλοιπους μουσουλμάνους ότι είναι άθεοι.

«Σύμφωνα με τις ομολογίες των συλληφθέντων και άλλα στοιχεία, πάνω από 100 (ακόμα) σαλαφιστές ενέχονται επίσης στο έγκλημα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι και θα καταδιωχθούν προκειμένου να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Οι σαλαφιστές ανακοίνωσαν ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν νέα διαδήλωση σήμερα Παρασκευή στο στρατόπεδο παλαιστίνιων προσφύγων Μπεκάα, 10 χιλιόμετρα βόρεια του Αμάν, αλλά οι αρχές αναμένεται να αποπειραθούν να εμποδίσουν τη συγκέντρωση.