Ο διακεκριμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Χάιταμ αλ Μάλεχ απέρριψε σήμερα το νόμο που άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «άχρηστη» αν δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν διώκονται ποινικά για τις πράξεις τους.

«Το πρόβλημα είναι ότι η κυβερνώσα τάξη και οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε όσμωση το δικαστικό σύστημα και ότι η νομοθεσία εξαιρεί τις δυνάμεις ασφαλείας από το να υπόκεινται σε ποινικές διώξεις», δήλωσε ο Μάλεχ, δικηγόρος και πρώην δικαστής.

Ο Μάλεχ, 80 ετών, ζητεί εδώ και χρόνια την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ το 1963 όταν ανήλθε στην εξουσία το κόμμα Μπάαθ και την αποκατάσταση της έννομης τάξης που κατέλυσε το κόμμα.

Εξάλλου σύροι διαφωνούντες εκτίμησαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο Άσαντ -άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατάργηση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας και ρύθμιση των ειρηνικών διαδηλώσεων- δεν θα σταματήσουν την καταστολή.

Μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να απελευθερωθούν, οι διαφωνούντες που είναι στην εξορία να επιστρέψουν, να απαγορευθούν οι συλλήψεις και να επιτραπούν οι διαδηλώσεις, όμως (οι αρχές) δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το νόμο», έγραψαν οι διαφωνούντες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πριν την επικύρωση του σχετικού νόμου από τον Άσαντ.

Μία ομάδα έκανε έκκληση στο Facebook για τη διοργάνωση διαδηλώσεων σήμερα, ημέρα που έχει ονομαστεί «η άγια Παρασκευή».