Ο υφυπουργός Οικονομικών, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για συνενοχή του με τη Μαφία, παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του, μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης της.

Ο Νικόλα Κονζεντίνο είχε υποβάλλει για πρώτη φορά την παραίτησή του τον περασμένο Φεβρουάριο, για να μην αποτελέσει «αντικείμενο εκμετάλλευσης» η δικαστική του περιπέτεια πριν τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, όμως ο πρόεδρος της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν την είχε κάνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, ο Κονζεντίνο παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από συνεδρίαση υπό την προεδρία του Μπερλουσκόνι, ενώ είχε κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του στη Βουλή.

Ο Κονζεντίνο, που έως τα τέλη του 2009 προβαλλόταν ως δυνητικός υποψήφιος για την προεδρία της περιφέρειας της Καμπανίας στη Νάπολη, κατηγορείται πως είχε βοηθήσει από τη δεκαετία του ’90 την ναπολιτάνικη Μαφία, την Καμόρα, ενώ το όνομά του εμπλέκεται και στις έρευνες για διαφθορά στην αγορά αιολικής ενέργειας στη Σαρδηνία.

Επίσης κατηγορείται πως άσκησε πιέσεις σε δικαστές προκειμένου να αποφύγει τις διώξεις. Οι παρεμβάσεις του φέρεται να πραγματοποιούνταν μέσω μίας μυστικής οργάνωσης, την οποία τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης την έχουν βαπτίσει Ρ3, κάνοντας αναφορά στην περιβόητη μασονική στοά Ρ2.

Το δίκτυο τούτο, που συγκροτούσαν πολιτικοί, δικαστικοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί, εμπλέκεται σε μεγάλα πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα στις δεκαετίες του ’70 και του ’80.