Στη Ρώμη αναμένεται να μεταβεί αύριο ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT) της Λιβύης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, ο οποίος θα συναντηθεί με τους κυριότερους ιταλούς ηγέτες, περιλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του υπουργού Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.

Αναμένεται επίσης να επισκεφτεί την Καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, η οποία έχει διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο και σε άλλες συγκρούσεις, ενώ θα αναχωρήσει από την Ιταλία το βράδυ.

«Η Ιταλία ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση των αμάχων στη Λιβύη, ειδικότερα στη Μιζουράτα», πρόσθεσε ο Μασάρι, αναφερόμενος στη χρήση από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι βομβών διασποράς και στους πυροβολισμούς πληρωμένων ελεύθερων σκοπευτών.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ρώμη θεωρεί την εξορία του συνταγματάρχη Καντάφι ως «μια επιθυμητή λύση» και υπενθύμισε την επιθυμία της ιταλικής κυβέρνησης να δει αυτού του είδους οι συζητήσεις να γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την πιθανή προμήθεια όπλων προς τους εξεγερμένους, ο Μασάρι είπε ότι «οι ιταλοί ηγέτες θα ακούσουν τον κ. Αμπντελτζαλίλ και τα αιτήματά του για βοήθεια, αλλά αυτή η τελευταία θα περιοριστεί σε υλικό “αυτοάμυνας” όπως μέσα επικοινωνίας, οχήματα, πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύνοδο, πριν από πέντε ημέρες στη Ντόχα της ομάδας επαφής για τη Λιβύη, η οποία αποφάσισε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τους αντάρτες, καθώς και εξοπλισμό υποστήριξης, αποφεύγοντας να αναφερθεί ρητά σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Πρώην αποικιακή δύναμη, η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα που αναγνώρισε στις αρχές Απριλίου το CNT ως το μόνο νόμιμο συνομιλητή στη Λιβύη.