Την αισιοδοξία του ότι θα κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας και σημερινός γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας για τη διαχείριση του Διακασπιακού αγωγού, Αλεξάντρ Ταρακάνοφ.

«Η προσωπική μου γνώμη είναι ναι (σ.σ. ότι ο αγωγός θα γίνει)», είπε ο κ. Ταρακάνοφ στη ρωσική οικονομική ημερήσια «RBK Daily», σημειώνοντας ότι «ολόκληρος ο σχετικός φάκελος με τα έγγραφα για την προετοιμασία του είναι καθ’ όλα έτοιμος».

«Κατά το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου η μελέτη για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνεπειών θα αποσταλεί στα αρμόδια όργανα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» είπε ο κ. Ταρακάνοφ και πρόσθεσε ότι «αν παραμερίσουμε όλες τις πολιτικές συζητήσεις, που τώρα γίνονται, η όλη διαδικασία κινείται εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και προτύπων».

Ο κ. Ταρακάνοφ σημείωσε ότι η κοινοπραξία του Διακασπιακού Αγωγού και ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι δύο διαφορετικά σχέδια, «άλλο θέμα βέβαια ότι για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη θα χρειαστεί επιπρόσθετη ροή πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, γι’ αυτό και εάν πραγματοποιηθεί η επέκταση του Διακασπιακού Αγωγού, αυτό αυξάνει την πιθανότητα υλοποίησης του ρωσο-βουλγαρο-ελληνικού αγωγού. Αυτό ήταν και το σενάριο, που αρχικώς σχεδιαζόταν».

Ερωτηθείς για τις προοπτικές της διεύρυνσης του Διακασπιακού αγωγού, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από το Δυτικό Καζαχστάν και τη Ρωσία έως το λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Ταρακάνοφ χαρακτήρισε «απίθανη» την περίπτωση να μην πραγματοποιηθεί, εκτιμώντας ότι «η καθυστέρηση όσον αφορά τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσει την υλοποίησή της».