Περίπου είκοσι Τυνήσιοι παράνομοι μετανάστες, που εξασφάλισαν βίζα από τις ιταλικές αρχές, κατάφεραν να περάσουν τα γαλλικά σύνορα στο Μεντόν σήμερα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που όμως διαψεύδεται από τις γαλλικές αρχές.

Οι μετανάστες εξασφάλισαν σύμφωνα με πληροφορίες τη βίζα εξάμηνης διάρκειας που χορηγεί η Ιταλία σε όσους έφτασαν στη χώρα πριν από τις 6 Απριλίου και πέρασαν επιτυχώς από τους ελέγχους στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Γκαραβάν και του Μεντόν.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και παρέπεμψε στη Νομαρχία Αλπ-Μαριτίμ η οποία διέψευσε το γεγονός. «Δεν επιβεβαιώνουμε τις πληροφορίες» είπε η εκπρόσωπος της Νομαρχίας.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα ιταλικά πρακτορεία, οι Τυνήσιοι πήραν βίζα από την αστυνομία της Βεντιμίλια, την τελευταία ιταλική πόλη πριν από την Κυανή Ακτή. Γάλλοι αστυνομικοί ανέβηκαν στο τρένο που είχε αναχωρήσει από την Βεντιμίλια, έλεγξαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των επιβατών και επέτρεψαν σε όλους, εκτός από δύο, να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Νίκαια.

Η Ιταλία αποφάσισε να χορηγήσει βίζα σε όλους τους Τυνήσιους που έφτασαν στη χώρα πριν από τις 5 Απριλίου, την ημέρα που υπέγραψε με την Τυνησία μια συμφωνία η οποία προβλέπει τον άμεσο επαναπατρισμό όσων Τυνήσιων αποβιβαστούν στην Ιταλία μετά τις 6 του μηνός.

Το Παρίσι έχει ανακοινώσει ότι δεν θα κάνει δεκτές τις βίζες που δεν πληρούν τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν. Με βάση τη Συνθήκη, οι μετανάστες πρέπει να έχουν διαβατήριο και αρκετά χρήματα , 62 ευρώ για κάθε ημέρα ή 31 εφόσον διαθέτουν κατάλυμα, ώστε να μπορέσουν αρχικά να διαμείνουν και κατόπιν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.