Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «διαπραγματεύσεις» αλλά ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε λίγο μετά τις 20:00 τοπική ώρα(21:00 ώρα Ελλάδος) στο κανάλι France 2 ότι «σήμερα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στον Λοράν Γκμπαγκμπό και το στενό περιβάλλον του, τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τσόι Γιουνγκ ζιν, και τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Εναπόκειται στις αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού να αποφασίσουν. Ζητήσαμε από την Onuci να διασφαλίσει την φυσική ακεραιότητα του και της οικογένειάς του», πρόσθεσε ο κ. Ζιπέ.

Ακόμη, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό δεν έχει παραδοθεί, έχει εκφράσει την επιθυμία του να παραδοθεί και ότι ζητά την προστασία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Λοράν Γκμπαγκμπό για την παράδοσή του συνεχίζονται.

Νωρίτερα, το Reuters, επικαλούμενο έγγραφο εσωτερικής κυκλοφορίας για το προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό έχει παραδοθεί και έχει ζητήσει την προστασία της Onuci.

«… ο πρόεδρος Γκμπαγκμπό έχει επίσης παραδοθεί και έχει ζητήσει την προστασία της Onuci (αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα)», ανέφερε το έγγραφο.