Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάλλαξε από τα καθήκοντά τους δέκα στρατηγούς του υπουργείου Εσωτερικών, ανάμεσα τους και αξιωματικοί της περιφερειακής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε το Κρεμλίνο αποπέμφθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Γιακουτίας (Σιβηρία), ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Βορονέζ (κεντρική Ρωσία) και ο υποδιοικητής της αστυνομίας της περιοχής Εκατερίνενμπουργκ (Ουράλια).

Η ρωσική προεδρία δεν ανακοίνωσε τους λόγους της αποπομπής τους.

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρία Νοβόστι, επισημαίνει ότι υπήρξαν πολλοί λόγοι για τις αποπομπές αυτές, όπως το όριο ηλικίας, η επιθυμία των ίδιων των αξιωματικών να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο αστυνομικό σώμα.

Ο ρώσος πρόεδρος έχει ήδη αποπέμψει από την αρχή του χρόνου τουλάχιστον δέκα ανώτατους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Μεντβέντεφ έχει αρχίσει μια μεγάλη εκστρατεία μεταρρυθμίσεων στα σώματα της αστυνομίας κυρίως για λόγους διαφθοράς. Το ένα τρίτο των κρουσμάτων διαφθοράς αφορούν αστυνομικούς, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.