Η Συρία αποφάσισε χθες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και πενήντα χρόνια στη χώρα, ενώ στρατιωτικές ενισχύσεις εστάλησαν στη Λαττάκεια, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη.

Η σύμβουλος του Σύριου προέδρου Μπουσάινα Σααμπάν, αποκάλυψε σε συνέντευξη της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η απόφαση για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει ληφθεί και πρόσθεσε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα τεθεί σε ισχύ. Αμέσως μετά την άρση της ισχύος του νόμου, όλοι όσοι έχουν συλληφθεί κατ΄εφαρμογήν του θα απελευθερωθούν, διευκρίνισε η Σααμπάν.

Ο νόμος αυτός, που ισχύει από το 1963, επιβάλλει περιορισμούς του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι και των μετακινήσεων και επιτρέπει τη σύλληψη υπόπτων ή προσώπων που απειλούν την (δημόσια) ασφάλεια. Επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση των επικοινωνιών και τον προληπτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας Ραμί Αμπντελραχμάν χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε ότι κατά τις εκτιμήσεις του, 2.000 άνθρωποι θα απελευθερωθούν, ανάμεσά τους και όσοι έχουν καταδικασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας ή κρατούνται χωρίς ένταλμα σε αστυνομικά τμήματα.

Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής στη Συρία, 41 σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, ενώ από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για 93 συλληφθέντες.

Δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στη Συρία φέρονται ως αγνοούμενοι. Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι συνελήφθη στη Δαμασκό ένας αμερικανός πολίτης, ο οποίος κατηγορήθηκε για υποκίνηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και δύο εβδομάδες με το κίνημα διαμαρτυρίας, θα απευθυνθεί πολύ σύντομα στον συριακό λαό, ανακοίνωσε η Μπουσάινα Σααμπάν.

Στρατιωτικές ενισχύσεις εισήλθαν στην πόλη της Λαττάκειας, σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης, για να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους που πυροβολούν από στέγες κτιρίων και αυτοκίνητα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και περαστικών.