Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράστηκε θετικά για την απόφαση που έλαβε το NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, αλλά επισήμανε το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων.

Μιλώντας μετά τη συμβιβαστική απόφαση που έλαβαν οι 28 χώρες-μέλη της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας η Κλίντον είπε ότι οι αρμόδιοι για το στρατιωτικό σχεδιασμό έλαβαν την εντολή να εξετάσουν την «ευρύτερη αποστολή της προστασίας των αμάχων», κάτι που όπως είπε το NATO έχει την δυνατότητα να κάνει.

Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.

Αν κι αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της αποστολής τις πρώτες ημέρες, η Κλίντον σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των αεροσκαφών των ΗΠΑ που εκτελούν αποστολές καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί των αεροσκαφών άλλων χωρών.

«Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στο NATO να μεταβιβάσουμε την διοίκηση και τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο NATO», δήλωσε.

«Και οι 28 σύμμαχοι έχουν πλέον δώσει στις στρατιωτικές αρχές εντολή να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το NATO να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων», πρόσθεσε η Κλίντον. «Το NATO είναι κατάλληλο για το συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας».