Τη βούλησή τους για καλύτερη εφαρμογή του καθεστώτος των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξέφρασαν σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Επιτροπή των κυρώσεων για το Ιράν του Συμβουλίου πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα για να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την εφαρμογή των κυρώσεων, δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης για το Ιράν η Αμερικανίδα αναπληρώτρια πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

«Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στους κόλπους του Συμβουλίου και με τη διεθνή κοινότητα για το σκοπό αυτό».

«Οι παραβιάσεις (του Ιράν) εντείνονται», δήλωσε ο Μαρτέν Μπριένς αναπληρωτής πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ.

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων μπορεί να βελτιωθεί με την καλύτερη ενημέρωση των χωρών για τις κυρώσεις που έχουν ήδη ληφθεί και την εφαρμογή τους», είπε ο Γερμανός πρεσβευτής Πέτερ Βίτινγκ. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην εξεύρεση μιας ειρηνικής, διαρκούς λύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Καλούμε το Ιράν να επανεξετάσει την αδιάλλακτη στάση του και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη».

Ο ομόλογός του της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι η Ρωσία εφαρμόζει ό,τι προβλέπεται στο καθεστώς των κυρώσεων. «Πιστεύουμε ότι τα μέλη της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτόν τον τομέα», τόνισε.

Οι μεγάλες δυνάμεις τρέφουν υποψίες ότι το Ιράν, παρότι το αρνείται, επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εκδώσει για το Ιράν έξι αποφάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερες συνοδεύονται από οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις, μεταξύ τους το εμπάργκο στα όπλα.

Αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει δικές τους κυρώσεις.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες περιπτώσεις κατασχέσεων όπλων και εκρηκτικών στις οποίες εμπλέκεται το Ιράν αναφέρονται στην Επιτροπή των κυρώσεων.