Μία από τις κυριότερες οικολογικές οργανώσεις στην Ισπανία, οι Ecologistas en accion (Οικολόγοι εν δράσει) αξίωσε σήμερα να κλείσει ο παλαιότερος πυρηνικός σταθμός της χώρας στη Γαρόνια, ο οποίος θεωρείται «δίδυμος» του αντίστοιχου ιαπωνικού στη Φουκουσίμα.

Οι Οικολόγοι εν Δράσει κάλεσαν τον κόσμο σε διαδήλωση την Πέμπτη στη Μαδρίτη, για να διεκδικήσουν το κλείσιμο της Γαρόνια, αλλά κι επίσης να επιτευχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο όλων των ισπανικών πυρηνικών σταθμών.

Ο σταθμός της Γαρόνια, που βρίσκεται πλησίον του Μπούργος στη βόρειο Ισπανία, ετέθη σε λειτουργία του 1971 και είναι ο παλαιότερος εν λειτουργία στη χώρα. Ο σταθμός πρόκειται να βάλει οριστικά λουκέτο την 1η Απριλίου 2013 μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση το 2009 (παρά τη γενικευμένη κατακραυγή) να παρατείνει κατά τέσσερα χρόνια τη λειτουργία του.

Μετά την κρίση με τους σεισμόπληκτους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο – ο οποίος προεκλογικά τόνιζε πως θα αποδέσμευε τη χώρα από την πυρηνική προς όφελος των εναλλακτικών μορφών ενέργειας – έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί για το μέλλον των έξι πυρηνικών σταθμών στη χώρα.

Παράλληλα, και η Γαλλία ανακοίνωσε πως πρόκειται να ελέγξει την ασφάλεια όλων των πυρηνικών σταθμών στη χώρα.