Λίγο πάνω από πενήντα αστυνομικοί από το Τσαντ έφτασαν χθες Τετάρτη στην Πορτ-ο-Πρενς. Πρόκειται για τα πρώτα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της αφρικανικής χώρας που αναπτύσσονται στο πλαίσιο μιας νέας πολυεθνικής αποστολής, με στόχο την αντιμετώπιση των συμμοριών, ενώ αναμένεται να φτάσει μεγαλύτερη ομάδα τις επόμενες ημέρες, όπως μετέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της κυβέρνησης.

Ακόμη εκτυλίσσεται το προκαταρκτικό στάδιο της ανάπτυξης της λεγόμενης Δύναμης Καταστολής των Συμμοριών (ΔΚΣ), πολυεθνικού σώματος που θα επιβλέπεται από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Η ΔΚΣ καλείται να υποστηρίξει την αϊτινή αστυνομία σε επιχειρήσεις εναντίον συμμοριών στις οποίες αποδίδονται φόνοι, βιασμοί, λεηλασίες κι απαγωγές για λύτρα επί χρόνια στην Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

Στη νέα δύναμη υποσχέθηκαν να εισφέρουν δυνάμεις δεκαοκτώ χώρες. Θα έχει ως και 5.500 μέλη κι αντικαθιστά την Πολυεθνική Αποστολή Υποστήριξης Ασφαλείας (ΠΑΥΑ), που είχε αναπτυχθεί από τον Ιούνιο του 2024 υπό τη διοίκηση της Κένυας.

«Από τους 1.500 αστυνομικούς του Τσαντ που θα ενταχθούν στη ΔΚΣ, 350 αναμένεται να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, που δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η ΔΚΣ ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη την άφιξη στην Αϊτή του ειδικού αντιπροσώπου της Τζακ Κριστοφίντις, από τη Νότια Αφρική.

Οι αφίξεις αυτές ανακοινώθηκαν με φόντο τη νέα έξαρση της φονικής βίας των εγκληματικών οργανώσεων.

Πάνω από 70 άνθρωποι σφαγιάστηκαν σε επίθεση το σαββατοκύριακο στην κοινότητα Πτι Ριβιέρ ντε λ’ Αρτιμπονίτ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ οι περισσότερες χώρες που είχαν αναπτύξει δυνάμεις στο πλαίσιο της ΠΑΥΑ, ιδίως η Κένυα, άρχισαν να τους επαναπατρίζουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Μερικές δεκάδες κενυάτες αστυνομικοί αναμένεται πάντως να παραμείνουν στο κράτος της Καραϊβικής ως τον Οκτώβριο, για να εγγυηθούν την ομαλή μετάβαση στην ΔΚΣ, διευκρίνισε στο AFP πηγή του στην αϊτινή κυβέρνηση.