Μια εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, χιλιάδες διαδηλωτές επέστρεψαν σήμερα στη μεγάλη πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, για να γιορτάσουν τη πτώση του 30χρονου καθεστώτος και να διατηρήσουν την πίεση στο στρατό για απελευθέρωση των κρατουμένων και πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό, που ήταν ο πυρήνας της λαϊκής εξέγερσης και γνώρισε σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των οπαδών του πρώην προέδρου, η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή.

«Είναι μια γιορτή. Είμαστε ευτυχείς που ο Μουμπάρακ έφυγε. Νομίζω ότι θα ερχόμαστε κάθε εβδομάδα, κάθε Παρασκευή», είπε ο 50χρονος Νάσερ Μοχάμεντ.

Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους.

Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική ορχήστρα να παίζει πατριωτικά εμβατήρια.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.