Το Κόσσοβο γιόρτασε σήμερα την τρίτη επέτειο της κήρυξης της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία, ενώ αντιμετωπίζει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και η διεθνής εικόνα του αμαυρώνεται με την έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για παράνομο εμπόριο οργάνων στην περιοχή.

Ο εκτελών χρέη προέδρου, Γιακούπ Κρασνίτσι, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του κάλεσε τους Κοσοβάρους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο κ. Κρασνίτσι ανέφερε ότι το Κόσσοβο έχει δύσκολους στόχους όπως την ενδυνάμωση της ταυτότητας του και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του διεθνώς και πρόσθεσε ότι την τελευταία τριετία το Κόσσοβο καθιέρωσε ένα δημοκρατικό σύστημα και κρατικούς θεσμούς και είχε μία καλή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη το Κόσσοβο για την επέτειο ανεξαρτησίας του και τόνισε ότι δυναμικοί και νέοι άνθρωποι θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας δημοκρατικής χώρας.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσσοβο, Πήτερ Φέιθ, χαιρέτησε την πρόοδο του Κοσσόβου την τελευταία τριετία.

Μέχρι σήμερα 75 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και 22 κράτη-μέλη από τα 27 της ΕΕ.