«Κράτος μαφιόζων» χαρακτήρισε τη Ρωσία ο Μπόρις Νεμτσόφ, πρώην πρωθυπουργός της εποχής του Μπόρις Γιέλτσιν. Ο πρώην αξιωματούχος καταφέρθηκε εναντίον του νυν πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος «σκότωσε το κράτος δικαίου στη Ρωσία και το αντικατέστησε με ένα κράτος μαφιόζων».

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Νεμτσόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν παραμένει πραγματικά ο πλέον ισχυρός άνδρας στη Ρωσία, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν είναι «πρόεδρος στην πραγματικότητα, αλλά ένας καλός μπλόγκερ»! Ο Νεμτσόφ δεν δίστασε να συγκρίνει τον Πούτιν με τον αιγύπτιο πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Σχολιάζοντας την προσεχή επίσκεψη του Πούτιν στις Βρυξέλλες, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Νεμτσόφ κατάγγειλε αυτούς που υποτάσσονται στην «ρεαλπολιτίκ» και «ξεχνούν τις αξίες τους πιστεύοντας μόνο στις υποσχέσεις και στο χρήμα».
Ο Νεμτσόφ είναι μέλος της αντιπολίτευσης και δηλώνει ότι στόχος του είναι να εμποδίσει τον Πούτιν να ξαναβγεί πρόεδρος. «Θα είναι μια καταστροφή για τη Ρωσία» επισήμανε καταλήγοντας.