Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον των πλουσίων της Ρωσίας εξαπέλυσε ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «πλούσια και διεφθαρμένη» την άρχουσα τάξη, ενώ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι απέτρεψε την ίδρυση του κόμματός του.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Novaia Gazeta, ο «πατέρας» της περεστρόικα αποκάλυψε ότι ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας Βλαντισλάβ Σουρκόφ, του συνέστησε να μην προχωρήσει στην ίδρυση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

«Η άρχουσα τάξη συμπεριφέρεται κατά τρόπο αποτροπιαστικό. Είναι πλούσιοι και διεφθαρμένοι. Το ιδανικό τους είναι ο Αμπράμοβιτς. Περιφρονώ αυτό το ιδανικό. Ντρέπομαι για αυτή την διαστροφή του πλούτου. Ντρέπομαι για εμάς και για τη χώρα μας», είπε ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος στις 2 Μαρτίου κλείνει τα 80 χρόνια του.

Ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ δεν παρέλειψε να επικρίνει για άλλη μια φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρώην πρόεδρο και σημερινό πρωθυπουργό, και την απουσία της ελευθερίας της έκφρασης στη δημόσια τηλεόραση, ενώ έκανε λόγο για «απομίμηση» πολιτικής ζωής και έλλειψη δημοκρατίας στη Ρωσία.

«Η σημερινή πολιτική ηγεσία, που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να διατηρηθεί στην εξουσία, είναι απαράδεκτη» τόνισε φανερά απογοητευμένος ο Γκορμπατσόφ.