Ο Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο γκολφ κλαμπ του στο Τέρνμπερι, στη δυτική ακτή της Σκωτίας, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ, προκειμένου να μην επιβληθούν δασμοί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε μπροστά στις κάμερες, απαίτησε «δικαιοσύνη», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία βρίσκει σε 3 με 4 σημεία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκτίμησε από τη μεριά της ότι οι πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι 50-50, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα βασίζεται στην ισότητα και στην επανεξισορρόπηση.
Πριν από τη συνάντησή της με τον Τραμπ στη Σκωτία, η Φον Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «σκληρό διαπραγματευτή» και είπε ότι αν καταλήξουν σε συμφωνία, θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που θα έχουν συνάψει ποτέ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το κείμενο που θα συζητηθεί προβλέπει δασμούς 15%, ένα σημαντικό ποσοστό, στις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ, με την εξαίρεση του κλάδου της αεροναυπηγικής και των οινοπνευματωδών ποτών – αλλά όχι του κρασιού. Ο χάλυβας θα υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες, με ποσοστώσεις για τις εισαγωγές από την Ευρώπη.
Εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, οι Βρυξέλλες δηλώνουν έτοιμες να ανταπαντήσουν επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες.