Εκατομμύρια Ιρανοί αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα σε ολόκληρο το Ιράν με αφορμή τον εορτασμό της 32ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τεχεράνη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας στα χέρια τους ιρανικές σημαίες και φωτογραφίες του εκλιπόντος θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χομεϊνί και του διαδόχου του Αγιατολάχ Χαμενεϊ, κατευθύνονταν προς την πλατεία Αζαντί (πλατεία Ελευθερίας).

Όλα τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης μετέδωσαν ζωντανά πλάνα από τις εκδηλώσεις, οι οποίες σηματοδοτούν την επιτυχία της Ισλαμικής Επανάστασης και το τέλος της μοναρχίας.

Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην πλατεία Αζαντί, στη δυτική Τεχεράνη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στις ΗΠΑ», τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ιράν, εκφράζοντας έτσι τη στήριξή τους προς τους αντι-κυβερνητικούς διαδηλωτές στην Αίγυπτο.

Οι πορείες φέτος επρόκειτο να είναι μία ένδειξη συμπαράστασης προς τον λαό της Αιγύπτου και την αντίδρασή του απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο είναι συναφείς με εκείνες στο Ιράν προ Ισλαμικής Επανάστασης.