Μια νέα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο οι χορτοφάγοι έχουν τόσο μεγάλη «κόντρα» με το κρέας — και είναι αρκετό για να σου γυρίσει το στομάχι.
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν το κρέας συχνά αναφέρουν ότι το κάνουν για ηθικούς λόγους — και ενώ αυτό μπορεί να είναι μέρος της εξήγησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο ενστικτώδες πίσω από αυτή την επιλογή.
Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι χορτοφάγοι αισθάνονται έναν έντονο αποτροπιασμό στη σκέψη της κατανάλωσης κρέατος, αντίστοιχο με την αντίδραση που έχουν οι κρεατοφάγοι απέναντι σε ουσίες όπως η ανθρώπινη σάρκα, το κρέας σκύλου ή τα περιττώματα.
Ναι, τα περιττώματα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, περιλάμβανε 252 χορτοφάγους και 57 παμφάγους.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν εικόνες διαφόρων τροφών και να βαθμολογήσουν τις αντιδράσεις τους με βάση δύο ξεχωριστά συναισθήματα: την απέχθεια — μια απλή αποστροφή στη γεύση, την υφή ή τη μυρωδιά — και την αηδία — μια βαθύτερη, πιο ενστικτώδη αποστροφή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ τα λαχανικά που δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστά — όπως οι ελιές, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ωμή μελιτζάνα και τα παντζάρια — προκαλούσαν αισθήματα απέχθειας, το κρέας προξενούσε έντονη αηδία στους χορτοφάγους, σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό που νιώθουν οι κρεατοφάγοι όταν βλέπουν εικόνες από ανθρώπινη σάρκα ή περιττώματα.
«Αυτά είναι τα πιο ισχυρά στοιχεία μέχρι σήμερα που δείχνουν ότι απορρίπτουμε το κρέας και τα λαχανικά που μας απωθούν, βασιζόμενοι σε διαφορετικές υποκείμενες διαδικασίες», ανέφερε σε δήλωσή της η Νατάλια Λόρενς, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι προφανές ότι το να βρίσκεις το κρέας αηδιαστικό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να το αποφεύγουν, κάτι που έχει οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. Άλλες έρευνες που έχουμε πραγματοποιήσει δείχνουν ότι αυτά τα αισθήματα αηδίας μπορεί να αναπτυχθούν όταν οι άνθρωποι μειώνουν σκόπιμα ή αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Veganuary» εξήγησε στη συνέχεια.
Όπως το Dry January, έτσι και το Veganuary είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενθαρρύνοντας τους Βρετανούς να ακολουθήσουν μια vegan διατροφή για ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο.
Οι έρευνες σχετικά με τα οφέλη των vegan διατροφών στην υγεία παρουσιάζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τη βιολογική ηλικία, άλλες υποδεικνύουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων.
Οι ερευνητές πίσω από αυτή τη νέα μελέτη πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο εξελικτικό σε αυτό το φαινόμενο.
«Οι κρεατοφάγοι αντέδρασαν στην ιδέα της κατανάλωσης πραγματικά αηδιαστικών ουσιών, όπως τα περιττώματα, με τον ίδιο τρόπο που οι χορτοφάγοι αντέδρασαν στις εικόνες κρέατος που δεν ήθελαν να φάνε. Αυτή η αντίδραση ήταν πολύ διαφορετική από τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα λαχανικά που απέρριπταν», ανέφερε η Ελίσα Μπέκερ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Αν και μπορεί να πιστεύουμε ότι απορρίπτουμε μια τροφή απλώς επειδή δεν θέλουμε να την καταναλώσουμε, δείξαμε ότι η βάση αυτής της απόρριψης είναι τελείως διαφορετική — και θεωρούμε ότι αυτό εξελίχθηκε για να μας προστατεύει από παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να κρύβονται στο κρέας» τόνισε η ίδια.