Παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του υπουργού Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας ο Αλβανός πολιτικός Άρμπεν Ταραβάρι.
Ο ίδιος ανακοίνωσε πριν από τρεις ημέρες πως το κόμμα του, η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», της οποίας ηγείται ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας Άρμπεν Ταραβάρι, αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Την επόμενη εβδομάδα, η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να επικυρώσει την παραίτηση του Άρμπεν Ταραβάρι από υπουργός Υγείας και να ορίσει άλλον στη θέση του, κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Τον περασμένο μήνα η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» αποχώρησε από τον αλβανικό συνασπισμό VLEN (Αξίζει) που συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας. Το κόμμα του Ταραβάρι ήταν το μεγαλύτερο του αλβανικού αυτού συνασπισμού.
Ο Ταραβάρι, αιτιολογώντας την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι τον τελευταίο χρόνο οι Αλβανοί χάνουν δικαιώματα που είχαν κατακτήσει με κόπο και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες και περιθωριοποιούνται μέρα με την ημέρα.
Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» διαθέτει πέντε βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο αποτελείται από 120 βουλευτές. Δεν είναι σαφές ακόμη αν και οι πέντε βουλευτές του κόμματος αυτού ακολουθήσουν την απόφαση του Ταραβάρι για αποχώρηση από την κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στηρίζεται στη Βουλή από 78 βουλευτές. Ακόμη και αν και οι πέντε βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» περάσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, τότε η κυβέρνηση θα στηρίζεται από 73 βουλευτές, ωστόσο θα συνεχίζει να διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ταραβάρι φέρεται έτοιμος να συνεργαστεί, ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, με το αντιπολιτευόμενο και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε καταστήσει σαφές πως όποιο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση προσεγγίσει το DUI, τότε παραβιάζει τις αρχές της κυβερνητικής συνεργασίας και αυτομάτως παύει να έχει θέση στην κυβέρνηση. Το ίδιο υποστηρίζουν και τα άλλα τρία αλβανικά κόμματα του αλβανικού συνασπισμού VLEN που συμμετέχει στην κυβέρνηση, τα οποία κατηγορούν τον Ταραβάρι ότι επέλεξε να συνεργαστεί με το «διεφθαρμένο» DUI του Αλί Αχμέτι.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του δεξιού VMRO-DPMNE, υποστηρίζει ότι το DUI κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια που συμμετείχε στις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας μετατράπηκε σε «καθεστώς» και αποτελεί συνώνυμο της εκτεταμένης διαφθοράς στη χώρα.
Σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα ή και περισσότερα αλβανικά κόμματα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ