Το Ισραήλ πρόκειται να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του για το 2011 εν μέσω της αναταραχής στην Αίγυπτο, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας.

Στον αμυντικό προϋπολογισμό θα προστεθούν περίπου 700 εκατομμύρια ισραηλινά σέκελ (190 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αυξάνοντάς τον σε σχεδόν 56 δισεκατομμύρια σέκελ (15 δισεκ. δολάρια), σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Γεντιότ Αχρονότ».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς.

Ωστόσο μια άλλη εφημερίδα, η «Γεντιότ», αναφέρει πως το υπουργείο δήλωσε πως η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι «απόρρητο ζήτημα».

Μια εκτίμηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι τα επιπλέον χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση του στρατού, καθώς εκφράζονται φόβοι για περιφερειακή αστάθεια και αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές συνθήκες με το Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ωστόσο ένα μέλος της οικονομικής επιτροπής της Κνέσετ δήλωσε πως το επιπλέον ποσό στον αμυντικό προϋπολογισμό είχε ήδη συμφωνηθεί πέρυσι.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός αποτελεί περίπου το 20% του συνολικού προϋπολογισμού του Ισραήλ για το 2011, ο οποίος ανέρχεται σε 271 δισεκατομμύρια σέκελ (περίπου 74 δισεκατομμύρια δολάρια), αν αφαιρεθούν οι αποπληρωμές του χρέους.