Σκληρές διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Δυσοίωνες προβλέψεις Μέρκελ


ΚΟΣΜΟΣ
11:12
08/02/2011
Σκληρές διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας
loading

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας προβλέπει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε από την Πολωνία και τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, είναι ήδη σαφές, αλλά θέλουμε μία συμφωνία και υπάρχει ακόμη χρόνος», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή της στη Βαρσοβία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Οι προτάσεις που παρουσίασαν Μέρκελ και Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής για τη μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης, προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών άλλων χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την ευθυγράμμιση των πολιτικών, προκειμένου να συμφωνήσει η Γερμανία στην ενίσχυση των πόρων και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε πάντως ότι οι ηγέτες της ΕΕ στήριξαν καθαρά την αύξηση της δύναμης πυρός του Ταμείου και την ενίσχυση της ευελιξίας του. «Η δουλειά προχωράει και περιμένω ότι θα καταλήξουμε σε αποφάσεις το Μάρτιο», είπε ο Επίτροπος, ενώ στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι υπήρξε πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την ενίσχυση του Ταμείου και αναμένεται συμφωνία πριν από την επόμενη επίσημη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

Μέρκελ και Σαρκοζί απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιρρήσεις που υπήρξαν κατά τη σύνοδο κορυφής, ενώ δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Πολωνία να προσχωρεί στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το οποίο είναι ανοικτό και για τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι περιμένει προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το Σύμφωνο, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι τα επιμέρους μέτρα του Συμφώνου είναι ανοικτά σε διαπραγμάτευση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει