Το νόμο για τη επικύρωση της νέας ρωσο-αμερικανικής συνθήκης START που προβλέπει τον πυρηνικό αφοπλισμό, υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Σήμερα υπέγραψα το νόμο επικύρωσης της συμφωνίας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου Ασφαλείας στην προεδρική κατοικία στο Γκόρκι, προάστιο της Μόσχας.

Τον επίμαχο νόμο επικύρωσαν στις αρχές της εβδομάδας τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία έγκρισης της συνθήκης που υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ρωσίας Μεντβέντεφ και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τον Απρίλιο του 2010 στην Πράγα.

Η νέα συνθήκη START, που εγκρίθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από την αμερικανικη Γερουσία, προβλέπει μέγιστο αριθμό 1.550 πυρηνικών κεφαλών για την κάθε μία από τις δύο χώρες, δηλαδή μια μείωση κατά 30% σε σχέση με το 2002. Η συνθήκη επιτρέπει τις αμοιβαίες επιθεωρήσεις των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο υπερδυνάμεων, που διακόπηκαν στα τέλη του 2009.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η νέα συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ όταν οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν τα έγγραφα επικύρωσης κατά την προσεχή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της αμερικανίδας ομολόγου του Χίλαρι Κλίντον, είπε ο Μεντβέντεφ.