Με σεβασμό αντιμετώπισε τους διαδηλωτές σε Αίγυπτο και στην Υεμένη η εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, συστήνοντας στις αρχές αυτοσυγκράτηση.

Η βαρώνη Άστον χθες κάλεσε, εκ μέρους της ΕΕ, την αιγυπτιακή κυβέρνηση «να σεβαστεί και να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», τονίζοντας πως «η ειρηνική διαδήλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης» και επισημαίνοντας πως «οι φωνές που ζητούν τον σεβασμό των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, θα έπρεπε να ακουστούν με προσοχή».

Αναγνώρισε, επίσης, πως οι διαδηλωτές της Υεμένης έχουν το «θεμελιώδες δικαίωμα» να βγαίνουν στους δρόμους και να ζητούν ειρηνικά, χωρίς τη χρήση βίας, απ΄την κυβέρνησή τους να φύγει.

Μέγιστη ανησυχία προκαλεί η σημερινή διαδήλωση στο Κάιρο καθώς η στάση των αρχών εκτιμάται ότι θα είναι βίαιη. Είναι ενδεικτικό, πως επειδή μέσω του facebook η προπαγάνδιση της σημερινής διαδήλωση κέρδισε 55.000 οπαδούς, σήμερα το ίντερνετ σίγησε στην Αίγυπτο.

Το παρατηρητήριο Human Rights Watch διαμηνύει τη μέγιστη ανησυχία του πως ο στρατός μπορεί να ανοίξει πυρ στη σημερινή διαδήλωση.